5 esport turnira sa najvišim nagradnim fondovima u 2023.

by | May 19, 2023 | Esports, Gejming, Video igre | 0 comments

Esport industrija je brzo rasla tokom protekle decenije i postala značajan deo industrije zabave i sporta. Danas obuhvata širok spektar video igra turnira i razvila se u globalni fenomen sa ogromnom bazom fanova.

Ovaj rast je takođe doveo do esport eksplozije gledanosti i prihoda tokom protekle decenije, s onim što je nekada počelo sa malim događanjima među prijateljima u igraonicama, a sada postajući jedan od najunosnijih poslova širom sveta.

Pa, kada je ovaj rast započeo? Nema sumnje da je jedna od prekretnica u industriji bio prvi The International, održan 2011. godine u tada novoj igri, Dota 2. Imao je apsurdan nagradni fond od milion dolara, što je tada bilo nečuveno.

Od tada, industrija je dostigla nivo u kojem je nagradni fond povećan gotovo deset puta do 2023. godine, s potencijalom za još veće iznose u budućnosti.

Esport takmičenjima je dodeljen značajan značaj kroz nagradne fondove, koji privlače igrače, timove i publiku. Nagradni fondovi su značajno porasli tokom godina, a neki od najvećih turnira nude goleme iznose u nagradama.

Zarade igrača

Vrhunski esport timovi i igrači zarađuju čak i više od nekih profesionalnih sportista, a to možete videti istraživanjem stranice Escharts u delu “Zarade” ključnih statistika nagradnih fondova esporta. Koristeći filtere, lako možete odrediti najveće turnire kako u celokupnoj industriji, tako i u pojedinačnim disciplinama (igrama), kao i timove i igrače koji su najviše zaradili na događaju. Takođe možete rangirati turnire prema veličini nagradnog fonda kako biste dobili željene liste. Osim toga, možete pronaći ukupne rejtinge timova i igrača prema zarađenom nagradnom novcu i saznati sve o nadolazećim događajima koji se ističu po svojim velikim nagradnim fondovima.

Najveći očekivani nagradni fondovi esport takmičenja u 2023. godini.

#5 LoL Worlds esports — $2.25 miliona do $3 miliona

Svetsko prvenstvo u League of Legends-u se široko smatra jednim od najvećih esport događaja globalno, sa milionima gledalaca koji prate akciju svake godine. Pored glavnog događaja, Svetsko prvenstvo takođe uključuje razne druge događaje i aktivnosti, uključujući festivalska okupljanja fanova i All-Star događaje.

photo: https://www.riotgames.com/

Takmičenje je značajno poraslo od svog početka 2011. godine, sa povećanjem nagradnog fonda i broja takmičarskih timova svake godine. Ove godine, očekuje se da će nagradni fond League of Legends Svetskog prvenstva biti između 2,25 miliona i 3 miliona dolara. Turnir će se održati od 10. oktobra do 19. novembra u novom formatu sa 22 tima, koji će se takmičiti u tri faze takmičenja u dve različite gradove.

#4 The FNCS Global Championship 2023 — $4 miliona

NCS Globalno prvenstvo 2023 će se održati u Kopenhagenu, glavnom gradu Danske, sa nagradnim fondom od 4 miliona dolara.

FNCS Globalno prvenstvo 2023 će biti glavni događaj u Fortnite esport kalendaru. Očekuju se najbolji igrači i timovi iz celog sveta takmičiti za prilično veliki nagradni fond. Možemo takođe očekivati da će događaj privući veliki broj gledalaca putem interneta i na licu mesta, s milionima gledalaca koji će pratiti akciju.

#3 PUBG Mobile Esports Global Championship — $4.5 million

PUBG Mobile Globalno prvenstvo (PMGC) je godišnje esport takmičenje organizovano za poznatu mobilnu igru battle royale formata. Jedan od najgledanijih esport događaja okuplja najbolje timove iz celog sveta koji se takmiče za deo nagradnog fonda u vrednosti od nekoliko miliona dolara.

Image: JOHANNES EISELE/AFP via Getty Images

Ovo esport takmičenje se široko smatra jednim od najprestižnijih i najkonkurentnijih PUBG Mobile turnira na svetu. Sa milionima gledalaca koji prate akciju svake godine. Turnir je značajno porastao od svog nastanka 2018. godine. A sa povećanjem nagradnog fonda i broja takmičarskih timova svake godine.

Sve u svemu, PUBG Mobile Globalno prvenstvo je značajan događaj u PUBG Mobile esport kalendaru i važan događaj u svetu takmičarskog gejminga. Ovoga puta, nosiće nagradni fond od nimalo nezanemarljivih 4,5 miliona dolara.

#2 The International 12 — $25 million to $30 million

Možda ste očekivali International na ubedljivom prvom mestu i ove godine, ali zavarali ste se.

Nagradni fond za The International se uglavnom formira putem crowdfundovanja (grupno finansiranje). Pri čemu deo prihoda od prodaje Battle Pass-a unutar igre ide ka nagradnom fondu turnira. Nagradni fond za The International je značajno porastao tokom godina, a 2021. godine je bio najveći u esport industriji sa preko 40 miliona dolara.

Photo: Valve Software

Prošlogodišnji International nagradni fond je bio znatno manji, zbog činjenice da je kraće trajao Battle Pass. A takođe možemo reći i da je malo opao kvalitet skinova i perkova koje se dobijaju učestvovanjem u fondu.

#1 The Land of Heroes esports šampionat — $45 million

Početkom marta, saudijski organizator esport događaja Gamers8 najavio je svoj događaj za 2023. godinu pod nazivom “The Land of Heroes”. Ono što je bilo istorijski značajno je da će nositi najveći nagradni fond ikada za bilo koji esport turnir, u iznosu od 45 miliona dolara.

Gamers8 će podeliti ovaj rekordni nagradni fond između liste igara koje još nisu otkrivene. Prošle godine, lista je uključivala šest naslova: PUBG Mobile, Rainbow Six Siege, Fortnite, Dota 2 i Rocket League.

Inicialno je kompanija najavila nagradni fond od 30 miliona dolara za ovu godinu, ali je povećan na tri puta veći iznos od nagradnog fonda iz 2022. godine. To je zato što su želeli da događaj bude “veći na svaki način”, uključujući više igara i veći nagradni fond.

Kao i prošle godine, biće prisutni bonusi za igrače, a postoji i mogućnost da se ova suma dodatno poveća. Saudijska vlada ima ambiciju da postane dominantna sila u esport industriji. Oni su nedavno kupili dva najveća organizatora turnira – ESL Gaming i FACEIT – za ukupno 1,5 milijardi dolara.

Šta vi mislite koja igra može da bude sledeća sa najvećim fondom na svetu u 2024?