Švedska zvanično prihvatila esports kao tradicionalnu sportsku disciplinu

by | May 31, 2023 | Esports, IeSF | 0 comments

Švedska Nacionalna Sportska Konfederacija je zvanično uvažila esports kao tradicionalnu sportsku disciplinu tokom sporazuma sa Švedskom Esports Federacijom. Još jedna pobeda za esports!

Kao što već neki dugi niz godina znaju, naš Srpski savez elektronskih sportova i esportova pokušava da ostvari isto što su kolege iz Švedske.

Kako saznajemo sa švedskog portala svt.se, odbor Nacionalne Sportske Konfederacije se inicijalno protivio ovoj odluci. Odbor je naveo nekoliko protivnih argumenata, rekavši da je jedan od razloga zašto se esport ne može smatrati sportom. Jedini od njih su ti što ”ne postoje vladajuća tela koja bi bila vlasnici ”pravila” individualnih esports disciplina (igara)”, kao što je to na primer FIFA u tradicionalnom sportu. Interesantno je što nije bilo reči o ”nedostatku fizičke aktivnosti igrača”, što je argument na koji se ”protivnici” esporta najčešće pozivaju.

Međutim, odbor je na kraju izglasao ”u korist esporta”, i Švedska Esports Federacija je postala zvanična članica Švedske Nacionalne Sportske Konfederacije. Time je esport izjednačen sa tradicionalnim sportom.

Istovremeno, Karl-Erik Nilsson je jednoglasno izabran da nasledi Bjorna Eriksona na mestu predsednika.

Ministarstva sporta mnogih država su već priznala esport kao tradicionalnu sportsku disciplinu, kao što su Rumunija i Indonezija. Pored toga imamo Olympic Esports Series 2023, ”Esports Olimpijadu” koju organizuje Međunarodni Olimpijski Komitet lično. Događaj će biti pandan tradicionalnoj olimpijadi, sa video igrama kao što su Gran Turismo i Fortnite.

Dešavanja oko Internationala

Švedska je zbog ove odluke da ne dozvoli Švedskoj Esports Federaciji da bude prepoznata kao sport, izgubila jednu od najvećih investicija u esportu. 2021. godine najpopularniji turnir u Dota 2 igri, The International poznatiji kao TI, je trebao biti održan u Stokholmu.

Navodno, zbog kasne informacije VALVE kompanije, koju su tražili od ministarstva u švedskoj, za sva putovanja igrači su morali imati sportsku vizu. Kako esport nije bio priznat u švedskoj kao sport, igrači nisu mogli da dobiju vizu za taj turnir gde je na kraju TI završio u nama susednoj zemlji – Rumuniji.

To naravno nije bio kraj za International da samo par meseci pred početak turnira prebaci sve na Rumuniju.

Portparol Valvea je prokomentarisao:

„Zahvalni smo na partnerstvu koje smo uspostavili sa Rumunijom i gradom Bukureštom, i veoma se radujemo okupljanjem sa globalnim Dota 2 zajedničkim igračem, kako se ne slavi lično i virtuelno kao što smo se borili. The International. Pripremite se.”

Zbog toga je Bukurešt dobio status najvećeg esport grada u regionu jer je pored Internationala, bio domaćin još nekih velikih turnira.

Rumunija pre svega još jednom će imati priliku da dobije jedno od najvećih takmičenja na svetu. U pitanju je takmičenje na kojem i mi učestvujemo, a to je IeSF – svetsko esports prvenstvo. Nešto više o našem timu i učešću naše ekipe možete pročitati na ovom linku.

Moramo da pomenemo i ”Olimpijsku nedelju esporta”, događaj koji je francuska vlada najavila u januaru 2023. godine, i koji će se održavati paralelno sa Olimpijskim igrama u Parizu.

Esports nudi velike mogućnosti za dalji napredak na temu školovanja

Esport polako stiče status sporta širom sveta, i verujemo da će se ovaj trend nastaviti do daljnjeg.

Da se vratimo na vreme prošle godine kada smo bili ugošćeni od strane Ruskog esports saveza na studentskim igrama. Esports je već duži niz godina prepoznat u Rusiji, a čak smo imali i priliku da porazgovaramo sa kolegama iz Rusije. Predstavnik naše delegacije je imao priliku da sedi predsednikom Ruske esports federacije Dimitri Smitom, i polemiše o mogućnosti razmene studenata na relaciji Rusija – Srbija.

Norveška, Danska, Sjedinjene Američke Države, Švedska su samo neke od zemalja koje imaju esport ubačen u edukativni sistem školstva, kao vid školskih časova ili predavanja na fakultetu.

Ako želite da pročitate još stavki zašto je esports toliko napredovao, posetite ovaj link!