SESE na Adria gejming konferenciji – dan 2

by | Jul 27, 2023 | Esports, IeSF | 0 comments

U toku je jedna od najznačajnijih gejming konferencija u regionu, čiji cilj je razvoj i promocija esporta, kao i druženje i pojačanje saradnje između esports federacija iz država Adria regiona, Međunarodne esports federacije (IeSF) i Evropske esports federacije (EEF).

Predsednik Saveza elektronskih sportova Crne Grne (SESCG) Filip Šoć ugostio je delegate Srpskog saveza elektronskih sportova i esportova (SESE) jos 10 evropskih država, kao i zvaničnike IeSF-a i EEF-a na Adria gejming konferenciji u Podgorici. Uz delegate SESE saveza powered by Meridian, konferenciji je prisustvovao i profesionalni Dota 2 igrač, Nikola ”Nikolica” Mihajlović, koji je predstavljao Srbiju na Svetskom IeSF šampionatu u Seulu 2019. godine.

Posle otvaranja konferencije u game centru TRUE GAMER, danas se održao sastanak u Privrednoj komori Crne Gore, kom su prisustvovali delegati esports saveza Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Albanije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Belgije, Portugala i Ukrajne, zvaničnici Privredne komore, sekretarijata za turizam i medijskog portala VIJESTI, i mnogi drugi.

Uvodnu rec imali su generalni sekretar PKCG Mitar Bajčeta, direktorka turističke organizacije Podgorice Irena Rogošić, Filip Šoć i predsednik EEF-a Tiago Fernandes, koji su pružili dobrodošlicu svim gostima i najavili teme o kojima ce se diskutovati na konferenciji.

Foto: SESE

Svi govornici su pre svega prepoznali i istakli značaj saradnje i složnosti svih evropskih esports federacija, jer je to preduslov za stabilan razvoj esporta u Adria regionu, Evropi i celom svetu.

Na konferenciji je bilo reci o značaju integriteta u esportu, edukaciji mladih igrača i regulaciji pravila koja se ticu klađenja, nameštanja mečeva i dopinga u esportu. Pored edukacije igrača, istaknut je i značaj edukacije ljudi koji nisu upućeni u esport, primarno kroz medije.

Nakon toga je bilo diskusije o diverzitetu i inkluzivnosti u svetu esporta, primarno o poziciji žena i igrača sa posebnim potrebama.

”Smatram da Crna Gora može ostvariti značajne prihode organizacijom e-festivala i privući goste van turističke sezone, što bi u velikoj meri doprinelo i njenom produženju, imajući u vidu da gejming sezona počinje u septembru i traje sve do aprila”, istakao je Šoć.

U završnom delu sastanka, svaka delegacija je podelila svoja iskustva u vođenju esports saveza svojih država, što je ključno za dalji razvoj svakog saveza i pojačanje međusobne saradnje.

Posle uspešnog sastanka, svi gosti konferencije su uživali u krstarenju prelepim Skadarskim jezerom.

adria-sescg-sese-pg4
Foto: SESE