Predsednik argentinskog esports saveza u poseti SESE: Jako mi se dopada Beograd!

by | Sep 20, 2023 | Esports, Gejming, IeSF, Intervju, Video igre | 0 comments

Srpski Savez Elektronskih Sportova i Esportova (SESE) je prošle nedelje ugostio Giljerma Federika Vaskeza, predsednika argentinskog esports saveza. Giljermo je podelio utiske sa svetskog IeSF šampionata, govorio o svom kratkom boravku u Beogradu, i ispričao nam nešto više o esports sceni u Argentini.

Ćao Giljermo! Kojim povodom si u Beogradu? Kako ti se dopada grad?

Giljermo: Odmah nakon svetskog esports šampionata u Jašiju sam odlučio da posetim sve esports federacije na Balkanu, da se malo bolje upoznam sa svima i naučim nešto novo što bih mogao da primenim kod kuće u svom savezu, u Južnoj Americi. Došao sam na samo nekoliko dana, primarno kako bih popričao sa vama iz SESE saveza. Jako mi se dopada Beograd!

Kakvi su ti utisci sa svetskog šampionata u Jašiju?

Giljermo: IeSF nam je priredio veliki spektakl. Ovo je definitivno bio najveći esports šampionat do sada, čak možda veći i od prošlogodišnjeg, koji se održao na Baliju. Organizacija je bila odlična, a publika zaista fantastična. Uspeo sam da uhvatim nekoliko mečeva srpske CS:GO reprezentacije, imate stvarno sjajan tim. Šteta što niste uspeli da dođete do finala, ali i treće mesto je odličan plasman!

Hvala ti! Kako su prošle tvoje ekipe?

Giljermo: Na IeSF-u se igralo šest igara, plus ženski CS:GO. Argentina je dovela reprezentacije iz svih igara, osim Mobile Legends-a. Mislim da smo postigli solidne rezultate – naša PUBG MOBILE ekipa je osvojila 5. mesto, što je sjajno s obzirom da je ovo bio prvi LAN za momke. Najveći uspeh je ipak ostvario naš ženski CS:GO tim – devojke su osvojile srebrnu medalju! Bile su stvarno odlične, ali su Holanđanke nažalost ovoga puta bile bolje. Sve u svemu, bilo je to fantastično iskustvo za sve nas.

Kakav je status esporta u Argentini?

Giljermo: Argentina je jedna od glavnih ”esports centara” u celoj Latinskoj Americi, odmah posle Meksika i Brazila. Ipak, iako možda nije najrazvijenija u ekonomskom smislu, rekao bih da je popularnost esporta, broj igrača i fanova u Argentini ubedljivo najveći. League of Legends, Valorant i CS:GO su najpopularnije igre, posebno po pitanju gledanosti. Hiljade i hiljade fanova iz Argentine je prošle godine otputovalo u Rio kako bi navijali za svoje omiljene ekipe. Videli ste i samo nivo energije među navijačima.

Esports je poslednjih nekoliko godina dosta uznapredovao u Argentini. Naučili smo dosta toga od vas i drugih esports saveza u Evropi. U narednom periodu možete očekivati sve više i više timova iz Argentine na najvećim internacionalnim esports turnirima!

Koje igre ti najviše voliš da igraš?

Giljermo: League of Legends je moja igra. Toksičan sam u igri, što se naravno podrazumeva ako igrate LoL 🙂 Uglavnom igram carry-a. Volim da igram Jhina ili Tahm Kencha ako idem na toplejn. Samo zapamtite, ako niste toksični, onda niste pravi League of Legends igrač!

Da li si gledao Arcane na Netflixu?

Giljermo: Jesam, jako mi se dopala serija. Preporučio sam je mnogim ljudima, a tako sam ih i navukao da isprobaju igru. Jedva čekam drugu sezonu!

Hvala ti na sjajnom intervjuu!

Giljermo: Hvala vama! Pozdrav za celu Srbiju!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Srpski Esports (@sese_org_rs)

Nadamo se da ćemo prirediti nešto kao što su Rumuni, samo u Beogradu.

Pročitajte i naš intervju sa potpredsednikom Esports Saveza Slovenije!


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord i Viber grupi za sve vesti o esportu.