Novi zakon o video igrama u Kini koštao Tencent i NetEase 80 milijardi

by | Dec 22, 2023 | Uncategorized | 0 comments

Sada će morati da smisle novi način kako da izvuku dodatni novac od igrača.

Dve najveće kineske gejming kompanije su ostale bez 80 milijardi dolara nakon što je na snagu stupila nova regulativa o mobilnim i onlajn igrama.

Kako prenosi Rojters, Kina je danas u potpunosti zabranila daily login bonuse i nagrade koje pospešuju igrače da troše velike količine novca. Ovo je drastična promena pošto je ovaj sistem nagrada prisutan u gotovo svim modernim mobilnim i onlajn igrama, pogotovo kada govorimo o daily login bonusima koji podstiču igrače da igraju svaki dan, a često se tu provlače i virtuelne in-game valute. Genshin Impact, Marvel Snap i Pokémon Masters EX su samo neki od primera, pošto ih ima bezbroj.

Ovo nije prvi put da Kina pokušava da ”potisne” gejming kod svojih mlađih generacija. Prošle godine je uvela pravilo koje ograničava vreme koje možete da provedete pred računarom ili mobilnim telefonom, pre svega radi ”borbe protiv zavisnosti od video igara i kocke”. Ove restrikcije naravno štete gejming kompanijama kao što su Tencent i NetEase, koje su izgubile na milijarde dolara.

Iako je zvanično okončana represija prošle godine s obnavljanjem odobrenja za nove video igre, regulatori su nastavili da nametaju ograničenja kako bi suzbili “u igri” troškove.

Nove pravila koja su otkrivena u petak su najeksplicitnija do sada s ciljem smanjenja “u igri” troškova. Osim zabrane nagradnih funkcija, igre su takođe obavezne da postave ograničenja koliko igrači mogu dopuniti svoje digitalne novčanike za troškove u igri.

“Uklanjanje ovih podsticaja verovatno će smanjiti dnevne aktivne korisnike i prihod od aplikacija, i na kraju bi moglo naterati izdavače da temeljno preprave dizajn igre i strategije monetizacije”, rekao je Ivan Su, analitičar u Morningstar-u.

Igre su takođe zabranjene da nude mogućnost lutrije zasnovane na verovatnoći maloletnicima, kao i omogućavanje spekulacija i aukcija virtuelnih igračkih predmeta.

Međutim, nova pravila uključuju predlog koji se široko očekuje da će biti dobrodošao u industriji, zahtevajući od regulatora da obrade odobrenja igara u roku od 60 dana.

U međuvremenu, kineski regulatori su istog dana objavili licence za 40 novih uvezenih igara za domaće izdanje, što se smatra signalom volje Pekinga da dozvoli više igara u zemlji, uprkos nacrtu pravila o troškovima igara.

Nova pravila takođe odražavaju zabrinutost Pekinga zbog korisničkih podataka, zahtevajući od izdavača igara da skladište svoje servere unutar Kine.

Administracija traži javni komentar o pravilima do 22. januara 2024. godine.

Kao rezultat represije Pekinga na gejmingu 2021. godine, 2022. godina bila je najteža godina za kinesku gejming industriju, s ukupnim prihodom koji se prvi put smanjio.

Kinesko tržište video igara vratilo se rastu ove godine, budući da je domaći prihod porastao za 13%, na 303 milijarde juana (42,6 milijardi dolara), prema Industrijskom udruženju CGIGC.

Strogo nacrtano pravilo takođe baca senku na akcije gejminga širom sveta. Američke gejming akcije Roblox (RBLX.N), Electronic Arts (EA.O) i Unity Software (U.N) pale su između 1,7% i 3,1% u petak, dok je u Evropi francuski razvojni studio video igara Ubisoft (UBIP.PA) bio niži od 3%.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord i Viber grupi za sve vesti o esportu.