Microsoft otpustio 1900 zaposlenih u svom gejming sektoru

by | Jan 25, 2024 | Esports, Gejming, IT, Video igre | 0 comments

Iako su pre samo tri meseca završili akviziciju Activision Blizzarda vrednu $69 miliona, Microsoft je sinoć saopštio da su otpustili čak 1900 zaposlenih u svojoj gejming diviziji!

Microsoft je objavio da otpušta 1.900 radnika iz svog Xbox Game Studios odeljenja za igre, a većina ovih otpuštanja utiče na Activision-Blizzard. Nakon ovih otpuštanja, predsednik Blizzard-a Majk Ibara objavio je da napušta kompaniju, odeljenja za proizvodnju fizičkih Xbgox igara su zatvorena, a Blizzardova neimenovana Survival igra je otkazana.

Šef Xbox Game Studios-a Fil Spenser poslao je ove nedelje dopis osoblju Microsoft Gaming-a, najavljujući da će 1.900 zaposlenih biti otpušteno nakon što Microsoft i Activision-Blizzard „postave prioritete, identifikuju oblasti preklapanja i osiguraju da smo svi usklađeni o najboljim prilikama za rast.” Spenser je odluku o otpuštanju 1.900 od 22.000 članova osoblja Microsoft Gaming-a nazvao „bolnom“ i ponovo je potvrdio da će kompanija voditi ovaj proces „što je pažljivije moguće“.

Biti pažljiv, nije nešto što nam pada na pamet kada govorimo o ovim masovnim otpuštanjima, pošto je Twitter preplavljen članovima Microsoft Gaming-a koji su izrazili razočarenje zbog njihovog naglog odlaska iz kompanije. Bloombergov reporter za industriju igara Džejson Šrajer je čak tvitovao da mu je osoblje Activision-Blizzarda slalo poruke kako bi utvrdilo da li će na njih uticati otpuštanja, pošto većina osoblja nije kontaktirana nakon što je Spenserov memorandum objavljen kompaniji. Morali su da strepe u neizvesnosti dok su kolege padali kao muve oko njih.

Spenser je završio memorandum sa nekorektnom dozom optimizma, rekavši da Microsoft planira da nastavi da ulaže u rast svog poslovanja i da je „kao i uvek uveren u sposobnost da kreiraju i neguju igre, priče i svetove koji okupljaju igrače. ” Ovo, možda, nije bila izjava koju je većina osoblja Activision-Blizzarda očekivala da će čuti na početku godine, posebno u jednoj od najuspešnijih godina u istoriji za studio.

Microsoft je takođe otkazao Activision Blizzard-ovu misterioznu Survival igru. Kompanija navodno pomera fokus na jednu od nekoliko novih igara koje se trenutno nalaze u ranoj fazi razvoja. Na razvojni tim Overvatch 2 takođe su uticala ova otpuštanja, posebno osoblje koje radi na PvE sadržajima za igru.

Microsoft je takođe zatvorio odeljenja posvećena proizvodnji maloprodajnih kopija igara Xbox Series S. Ovo, kao i nedavni leak, ukazuju na to da kompanija želi da ode dalje od fizičke proizvodnje igara i fokusira se na samo digitalne kopije.


Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici i pridružite se našoj Discord i Viber grupi za sve vesti o esportu.