Međunarodni olimpijski komitet osnovao Komisiju za Esport

by | Sep 7, 2023 | Esports, Gejming, IeSF, Video igre | 0 comments

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) zvanično je otvorio novu komisiju koja će biti fokusirana na esport.

Cilj komisije za esport je dalja promocija i globalna popularizacija esporta. Neki od članova komisije su poznate ličnosti iz sveta esporta i sportske industrije, kao što je generalni direktor G2 Esportsa, Alban Dešelot.

Nova komisija za esport je osnovana kao deo redovnih reformi MOK-a za 2023. godinu, što je veoma važno za dalju budućnost esports događaja koje organizuje MOK. Komisije Olimpijskog komiteta se razlikuju po veličini i polju stručnosti i služe kao savetodavna tela predsedniku MOK-a ili Izvršnom odboru MOK-a. Komisije se obično fokusiraju na određenu temu ili predstojeći događaj koji organizuje MOK.

Novu Esports komisiju će predvoditi Dejvid Lapartjen, predsednik Svetske biciklističke unije (Union Cicliste Internationale) (UCI), kao i lider MOK Esports Liaison grupe i Olimpijske nedelje esporta koja je održana ovog juna u Singapuru.

Lapartjenu će se pridružiti ugledne sportske i javne ličnosti kao što su BMX trkačica i osvajačica olimpijske medalje Sara Voker i izvršna direktorka Međunarodne automobilske federacije (FIA) Natali Robin. Izvršni direktor i generalni sekretar Saudijskog olimpijskog i paraolimpijskog komiteta Abdulazis Baešen će se takođe pridružiti Komisiji.

Što se tiče esporta, generalni direktor G2 Esportsa Alban Dešelot i viši direktor Ubisofta Zeinep Gencaga su imenovani za članove. Njima će se pridružiti Konamijev menadžer za globalni razvoj poslovanja Šinđi Namekava, TikTok-ov šef za igre i esport Hariš Sarma i sportski psiholog Mia Štelberg.

”MOK veruje da virtuelni sportovi imaju potencijal da unaprede tradicionalne olimpijske sportove i da mogu da pruže nove mogućnosti sportistima i navijačima da učestvuju u Olimpijskom pokretu. Verujemo da virtuelni sportovi promovišu sve vrednosti za koje se Olimpijski komitet zalaže i da inspirišu mlade ljude širom sveta da se bave sportom i da vode aktivan i zdrav način života”, izjavio je predsednik MOK-a Tomas Bah.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord i Viber grupi za sve vesti o esportu.