LEPŠA STRANA SRPSKE CS:GO SCENE: Intervju sa Ivonom Mitić – kako poboljšati položaj žena u gejmingu?

by | Apr 4, 2023 | Esports, Gejming, IeSF, Video igre, YouTube | 0 comments

U ovom tekstu ćete pročitati intervju sa Ivonom ”Ivonica” Mitić, koja nastupa za srpsku žensku CS:GO reprezentaciju. Ivona i njena ekipa će nas predstavljati na regionalnim kvalifikacijama za svetski IeSF šampionat, koji će se odigrati od 24. avgusta do 4. septembra u Rumuniji. U intervjuu smo se dotakli i teme o položaju žena u gejmingu i esportu.

Na kraju teksta možete pogledati i video intervju sa Ivonom!

Pozdrav Ivona! Reci nam kada si počela da igraš Counter-Strike?

Ivona: Počela sam da igram 2015. godine. Igru sam dobila na poklon od prijatelja i sa njim sam krenula da igram. Bukvalno čim sam ušla u igru nisam znala o čemu se radi. Nisam znala ko je ko, pucala sam i svoje i tuđe, i onda sam izašla iz igre i više nisam htela da igram! Posle par meseci sam se skupila sa drugarima pa smo igrali SA-MP, a potom smo prešli na CS:GO. Tada sam krenula da igram kanter dosta intenzivnije.

Imajući u vidu da ćeš predstavljati Srbiju na kvalifikacijama za svetski šampionat, reci nam kakva su tvoja očekivanja i kako si se uklopila u ekipu sa ostalim devojkama?

Ivona: Očekujem sve najbolje. Devojke sa kojima igram su stvarno fine i dobre. Naravno potrebno nam je još vežbe kako bismo se bolje uklopile, trenutno radimo na tome.

S obzirom da si majka, reci nam kako balansiraš vreme igranja kantera i roditeljskih obaveza.

Ivona: Super, pošto mi mama pomaže u tome. Često joj dovedem ćerku gde provede 5, 6, a nekad i 8 sati. Za to vreme vežbam, a nekada odigram i neke druge igre privatno, van strima.

Kako si se upoznala sa drugim igračima i igračicama u CS:GO zajednici? Da li smatraš da je to dobro mesto za druženje?

Ivona: Sanju (-S4NJ1CA-) sam upoznala jako davno, više se ni ne sećam kako. Dugo smo igrale kanter zajedno, a čak smo 2018. i 2019. godine zajedno predstavljale Srbiju na jednom turniru. Ostale devojke sam upoznala preko Trova, to je platforma na kojoj smo ranije strimovale.

Kako bi opisala stereotipe vezane za žene u gejmingu? Da li si se susretala sa nekim oblicima diskriminacije u CS:GO zajednici?

Ivona: Da, puno ih ima nažalost, ”back to kitchen” i ostale glupe fore. Umesto da nas podrže pošto smo u manjini, ljudi umeju da budu baš grubi. Mene to ne dotiče doduše, kao ni ostale cure koje igraju sa mnom.

Koji bi savet dala ženama koje bi želele da se uključe u CS:GO zajednicu, ili generalno u svet gejminga?

Ivona: Pre svega da se ne obaziru na tuđe komentare i mišljenja. Meni su često govorili da previše igram igre, ali sam preko tih istih igara zarađivala i stekla nova prijateljstva. Na taj način sam čak upoznala i supruga!

Kako bi nam opisala tvoju interakciju sa drugim igračima tokom mečeva? Da li osećaš da žene često bivaju ignorisane ili potcenjene?

Ivona: Zavisi, obično je ”pola-pola”. Ima muškaraca koji nam pomažu i stvarno nas podržavaju, ali ima i onih koji nas kritikuju na baš ružan i grub način. Doduše moram da kažem da se nisam previše često susretala sa muškarcima koji podržavaju žene tokom meča, ali ih definitivno ima.

Kako se nosiš sa porazima i šta radiš kako bi popravila svoju igru nakon lošeg rezultata?

Ivona: Iskreno, malo teže se nosim sa porazima, ali je sve to podnošljivo. Na kraju krajeva sve je to normalno, ko igra taj i gubi – nemoguće je očekivati samo pobede. A kako bi poboljšala svoju igru i aim, dosta igram deathmatch. Mislim da je to najbolji način, jer tako možete da poboljšate i reflekse.

Koji su tvoji ciljevi za profesionalni CS:GO i da li planiraš da se takmičiš na nekim turnirima u budućnosti?

Ivona: Da, ovih dana igram humanitarni turnir sa devojkama sa kojima ću se takmičiti na kvalifikacijama za svetsko prvenstvo u Rumuniji. Moj cilj je da budem najbolja, ali videćemo šta nosi budućnost.

Želimo ti puno sreće u nastavku karijere i nadamo se da ćete se kvalifikovati i predstaviti Srbiju na najbolji mogući način.

Ivona: Hvala puno!

Intervju pripremio: Jovan Kragović


ZAPRATITE NAŠU FACEBOOK INSTAGRAM STRANICU ZA JOŠ MNOGO ZANIMLJIVIH PRIČA IZ ESPORT SVETA!