Kina od esporta zaradila 10,6 milijarde dolara, samo u prvoj polovini 2023. godine

by | Aug 4, 2023 | Esports, Gejming | 0 comments

Izveštaj koji detaljno opisuje razvoj kineske esports industrije u prvoj polovini 2023. godine predstavljen je na Globalnoj konferenciji o esportu 2023 u Šangaju.

U izveštaju se navodi da je kineska domaća esports industrija ostvarila prihod od 75,99 milijardi juana (~10,6 milijardi dolara) u prvih šest meseci 2023. godine (od januara do juna).

Konferenciju koja je održana 28. jula, organizovali su Kinesko udruženje za audiovizuelno i digitalno izdavaštvo i Šangajski biro za štampu. Događaj je bio fokusiran na globalizaciju esporta i razvoj esports industrije iz međunarodne perspektive, navodi se u saopštenju na zvaničnom sajtu regionalne vlade Jing’an.

Konferenciji je prisustvovao niz vladinih zvaničnika i zainteresovanih kompanija u kineskoj esport industriji, uključujući Riot Games, NetEase, Perfect World, predstavnike udruženja za esport, komercijalnog savetnika UAE u Kini, i mnoge druge.

Kako saznajemo iz izveštaja kineskih novina China Daily, ”prodaja esports proizvoda” je činila 84,84% prihoda industrije za šestomesečni period, a zatim slede ”igre i streaming”. China Daily takođe navodi da je izveštaj otkrio da Kina ima preko 487 gejmera i ”aktera u esports industriji”.

Cifra prihoda posebno naglašava ”prodaju esports proizvoda”. Ovaj pojam nije precizno definisan u izveštaju, ali verovatno uključuje prihode od prodaje samih igara i mikrotransakcija.

U svom izveštaju o globalnoj esports industriji za 2022. godinu, kompanija Newzoo procenila je da će globalni prihodi industrije dostići 1,38 milijardi dolara do kraja 2022. godine. Kompanija Niko Partners je kasnije procenila prihod kineske industrije esporta na 445 miliona dolara za 2022. godinu.

Nedavna najava Riot Games-a da će biti domaćin Valorant Mastersa u Šangaju 2024. godine takođe je bila jedna od tema na konferenciji. Valorant je inače u Kini izašao 12. jula ove godine, i do sada je ostvario veliki uspeh.

Esports Advocate je u julu takođe izvestio da vlada Šenžena nudi novčanu nadoknadu do 1,1 miliona dolara za kompanije, timove i esports organizacije koje u grad budu dovele ”velika” međunarodna esports takmičenja.

Fotografiju ustupio: King of Hearts, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons