JEDNA OD NAJPRODAVANIJIH U SVETU GEJMINGA: Koliko novca je WoW zaradio od prodaje i pretplate igrača?

by | Mar 24, 2023 | Esports, Video igre, YouTube | 0 comments

World of Warcraft (WoW), popularna MMORPG igra, predstavlja jednu od najuspešnijih video igara u istoriji. Od trenutka kada je lansirana 2004. godine, igra je postala jedna od najpopularnijih igara na svetu, sa ogromnom bazom igrača širom sveta.

Koliko novca je zaradio WoW od prodaje? Prema izveštajima, do sada je zaradio više od 10 milijardi dolara od prodaje igre i njenih dodataka. Samo u prvih 24 časa od lansiranja najnovijeg dodatka “Shadowlands” 2020. godine, igra je zaradila preko 100 miliona dolara.

Međutim, novac koji igra generiše nije samo od prodaje samog proizvoda. WoW koristi “subscription” model, što znači da igrači plaćaju mesečnu naknadu da bi mogli da igraju igru. Prema podacima objavljenim 2015. godine, WoW je imao preko 5,5 miliona pretplatnika, što znači da je igra zaradila preko 1,5 milijardi dolara godišnje samo od pretplata.

Pored toga, WoW takođe koristi “microtransaction” model, gde igrači mogu kupovati virtualne predmete za svoje likove u igri. Ovo je još jedan izvor prihoda za Blizzard Entertainment, kompaniju koja je razvila igru.

Sve u svemu, koliko novca je zaradio WoW od prodaje? Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan, jer postoji više faktora koji utiču na ukupnu zaradu. Međutim, sa svim izvorima prihoda koje igra generiše, sigurno je da je WoW jedna od najuspešnijih igara u istoriji video igara.


ZAPRATITE NAŠU FACEBOOK INSTAGRAM STRANICU ZA JOŠ MNOGO ZANIMLJIVIH PRIČA IZ ESPORT SVETA!