Esportovi su sledeći veliki trend u vanškolskim aktivnostima

by | Oct 12, 2023 | Esports, Eventovi, Gejming, Video igre | 0 comments

Širenje esportova u školama u Džordžiji Učenici su na pragu zarađivanja stipendija za igranje video igara. Greater Atlanta Christian School u okrugu Gwinnett jedna je od škola u Džordžiji koja nudi esport aktivnosti van nastave za učenike. Ovo nije samo nešto da ih zadrži zauzetima, već ima mnogo širu priču.

ATLANTA – Neki roditelji su poznati po svojoj upornosti da njihova deca postanu đaci generacije. Drugi ne samo da teže tome da ih izgrade kao prave američke sportiste, već i da ih podrže u tome maksimalno. Ali video igre za koje ste nekada mislili da će odvratiti vašu decu od takvog uspeha, zapravo mogu biti sredstvo koje ih gura napred.

“To je kao bilo koji drugi sport”, rekao je Viktor Vikam. “Kao što je fudbal, mentalna veština, praćenje šta protivnici rade.”

Džordžija voli fudbal, ali ima i konkurenciju.

Esport je sledeća velika stvar za postizanje priznanja u srednjoj školi izjednačava šanse svima.

“Ovo je jedan od retkih sportova gde devojke i momci imaju istu šansu, jer nije fizički. To je mentalno. Devojka može pobediti momka. To je ravnopravno”, rekla je Eli Hadžins.

Vikam i Hadžins su deo esports tima Greater Atlanta Christian School.

2023 esport tim Greater Atlanta Christian School. (FOX 5)

Američke škole prate trend esporta i gejminga

GAC je jedna od najnovijih škola u Džordžiji koja dozvoljava učenicima da se obučavaju na omiljenim igrama kao što su “Super Smash Brothers” ili “Mario Kart”.

Za razliku od Vikamovog igračkog nadimka “@somewhatboring,” on zrači entuzijazmom kada priča o onome što je naučio.

“U igri ‘Mario Brothers’ postoji 70 likova. Morate izgubiti od svakog od njih da biste znali kako da pobedite protiv njih”, rekao je.

Njihov trener ima iskustva u vođenju studenata u fizičkim sportovima. On kaže da igrači uče iste veštine timskog rada i vođenja, kako iza ekrana, tako i kao deca na terenu.

“U sportu, govorili bismo o disciplini”, rekao je Rasel Lois. “I u esportovima takođe postoji disciplina.”

“Moja prva godina završila se sa 2 pobede iz 20 mečeva. Bilo je grozno. Naredne godine, napredujete, postajete bolji. Glavna stvar je nikada se ne dozvoliti da vas porazi obore”, rekao je Vikam.

Idealna prilika za studente da profitiraju od esporta

U nekim slučajevima, studenti mogu zaraditi i varsity pisma (najbolja školska sportska ekipa) i stipendije.

Ali učenici GAC-a kažu da to nije suština.

“Imamo mnogo različitih ljudi”, rekao je Tajler Fernandez. “To je sjajna grupa ljudi.”

Brojne škole u Džordžiji sada nude esportove kao vannastavnu aktivnost, Greater Atlanta Christian School nije jedina. U junu, učenik škole Carrollton High osvojio je Nacionalno prvenstvo u igri “Madden” i zaradio svoj deo od 1,7 miliona dolara.

Ovo nije ni prvi ni poslednji put da u svetu gde koje su mnogo razvijenije od naših esport ovoliko napreduje. Verujemo da će taj trend tek stići kod nas za par godina, ali treba biti spreman na to i razumeti potrebe dece. Današnja omladina učestvuje u igranju igara isto koliko u fizičkim aktivnostima i to nas raduje. Podsetićemo da i profesionalni timovi imaju obaveznu fizičku aktivnost od 1h dnevno. Razlog tome je da i mentalno i fizički budu na vrhuncu kada igraju na takmičenjima.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord i Viber grupi za sve vesti o esportu.