Dota 2 International 12 će imati istorijski minijaturan nagradni fond

by | Oct 5, 2023 | Esports, Gejming, Intervju, Video igre | 0 comments

Kako Gejba nije blam?

Dota 2 International je već godinama poznat kao esports turnir sa najvećim nagradnim fondom – sedam najvećih nagradnih fondova u celoj istoriji esporta je imao upravo International, gde je TI10 bio ubedljivo najvredniji (40.018.195$).

Nagradni fond je poslednjih osam godina bio finansiran od strane Dota 2 zajednice, putem Battle Pass pretplate. Međutim, sa novim sistemom finansiranja koji je Valve nedavno predstavio, čini se da će TI12 najboljim Dota 2 igračima na svetu ponuditi mnogo manje novca nego ranije.

Valve je ranije ove godine najavio da ukida tradicionalni Battle Pass i da će ga zameniti sistem koji će biti ”više fokusiran na pro scenu”. Ispostavilo se da se radi o Compendiumu, kome su se igrači i te kako radovali. Nažalost, Compendium je igračima ponudio gotovo ništa, zbog čega niko nema motivaciju da ga kupi.

Logično, nagradni fond je dosta propatio, posebno ako uzmemo u obzir koliko je Valve kasnio sa Compendiumom. U vreme pisanja ovog teksta, nagradni fond za TI12 je 2.795.601 dolara. Pošto je početni nagradni fond svake godine 1,6 miliona, to znači da se ukupni fond za šest dana povećao za ”samo” 1.195.601 miliona. Za isto vreme, nagradni fond za TI5 dostigao je 6.549.613 miliona, a za TI10 čak 11.968.275 miliona!

Nismo sigurni kako će se ova situacija odraziti na International i profesionalnu Dota 2 scenu, ali ako je Valve-u bila namera da napravi sistem koji je ”više fokusiran na pro scenu”, definitivno možemo reći da je TI12 Compendium potpuni neuspeh.

International 12 počinje 12. oktobra.

Iako su vidno iznervirani ovim potezom kompanije Valve, i daljue nikome nije jasno zašto su se odlučili na ovakav potez. Postoji šanse da su se čak i zasitili sa idejama i da jednostavno nisu imali ništa više da ponude široj masi. Ono što je sigurno da verni fanove Dote će jedini ostati tu uz njih, dok neka nova “sveža krv” je dolazila isključivo tu zbog nagrada iz Compendiuma.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord i Viber grupi za sve vesti o esportu.