CRASH BANDICOOT – istorija jedne od najpoznatijih video igrica u svetu i njen uticaj na industriju igara danas

by | Apr 5, 2023 | Esports, Gejming, Video igre | 0 comments

Crash Bandicoot je jedna od najpoznatijih video igrica u istoriji, koja je stekla kultni status od svog prvog izdanja 1996. godine. Ova platformaška igra je razvijena od strane Naughty Dog studija i objavljena od strane Sony Computer Entertainment za PlayStation konzolu. Danas se Crash Bandicoot smatra jednom od najuspešnijih franšiza u industriji video igara, sa preko 50 miliona prodatih primeraka širom sveta.

Glavni lik igre je antropomorfni bandicoot zvani Crash, koji se bori protiv svog neprijatelja Doktora Neo Cortexa i njegove vojske mutanata. Igrač upravlja Crashom kroz niz nivoa, prikupljajući skrivene predmete i boreći se protiv protivnika.

Crash Bandicoot je bio inovativan u svoje vreme, jer je koristio tzv. “pre-rendered” grafiku koja je igri davala filmičan osećaj. Međutim, igra je bila poznata i po svojoj teškoći – mnogi igrači su se suočili sa frustracijom dok su prolazili kroz izazovne nivoe.

FOTO: Twitter/Crash Bandicoot

Igra je dobila nekoliko nastavaka i spin-offova, uključujući Crash Team Racing i Crash Bash, koji su takođe postali popularni. Međutim, serijal je pretrpeo pad popularnosti nakon što se Naughty Dog odlučio da proda prava na franšizu drugim kompanijama.

Ipak, sa novim izdanjima u poslednjih nekoliko godina, poput Crash Bandicoot N. Sane Trilogy i Crash Team Racing Nitro-Fueled, Crash Bandicoot se vratio u centar pažnje i ponovo postao popularan među novim i starim igračima.

Uz prepoznatljivi lik, karakteristični dizajn nivoa i muziku, kao i izazovnu težinu koja je postala zaštitni znak serijala, Crash Bandicoot je postao simbol igara devedesetih godina. Sa novim izdanjima i daljim razvojem franšize, očekuje se da će Crash Bandicoot ostati značajan deo industrije video igara u godinama koje dolaze.


ZAPRATITE NAŠU FACEBOOK INSTAGRAM STRANICU ZA JOŠ MNOGO ZANIMLJIVIH PRIČA IZ ESPORT SVETA!