Princ Saudijske Arabije najavio Esports World Cup

by | Oct 26, 2023 | Esports, Gejming, IeSF, Video igre | 0 comments

Esports World Cup će se održavati jednom godišnje, počevši od 2024. godine.

Princ Saudijske Arabije, Mohamed bin Salman, najavio je međunarodni turnir Esports World Cup tokom New Global Sport konferencije u Rijadu. Ovaj događaj će zameniti Gamers8 koji se održao početkom godine. Esportisti su se takmičili u velikom broju igara, a ukupni nagradni fond turnira bio je 45 miliona dolara.

Esports World Cup će navodno imati najveći nagradni fond u istoriji esporta, ali tačna suma za sada nije potvrđena.

”Želimo da Saudijska Arabija postane globalni centar za esports i gejming. Na putu ka ovom cilju, Esports World Cup je logičan sledeći korak”, rekao je princ Mohamed bin Salman.

Razvoj esporta je od izuzetnog značaja.

”Razvoj esporta je od izuzetnog značaja. Sa stabilnim esports ekosistemom imaćemo diversifikaciju privrede, razvoj turističkog sektora, otvaranje novih radnih mesta u različitim industrijama, i naravno, mnogo zabave“, izjavio je Mohamed bin Salman.

Nije nam poznato koje igre će se igrati na Esports World Cup, ali verujemo da će imati sličnu postavu kao Gamers8, uključujući Counter-Strike, Rocket League, Dotu 2, FIFU, Fortnite i mnoge druge.

Fudbalska zvezda Cristiano Ronaldo (u sredini) i predsednik FIFA-e Gianni Infantino (sa desne strane) dočekuju saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana (sa leve strane) tokom najave Esports Svetskog kupa u Rijadu u ponedeljak. | HO / SPA / VIA AFP-JIJI
Turizam značajno opada tokom leta u Saudijskoj Arabiji, kada se temperature u glavnom gradu Rijadu svakodnevno penju iznad 40 stepeni Celzijusa (104 stepena Farenhajta).

Međutim, Esports Svetski kup “će biti dopunjen raznovrsnim setom aktivnosti i događanja koja će privući posetioce i turiste u glavni grad, pretvarajući ga u glavni grad gejminga”, stoji u saopštenju koje je objavljeno u ponedeljak.

“Kako dolaze u Rijad, možda će Rijad relativno biti miran, ali destinacija je vrlo živa”, rekao je izvršni direktor Sauditskog turističkog autoriteta Fahd Hamidaddin, ističući atrakcije u hladnijim južnim planinama i na obali.

Zvaničnici nisu precizirali koje će igre biti uključene u Esports Svetski kup, samo su rekli da će detalji biti objavljeni početkom naredne godine.

“Turnir će obuhvatiti najpopularnije igre na svetu u svim žanrovima i imati najveći nagradni fond u istoriji esporta”, stoji u saopštenju.

Saudijska Arabija se dosta zainteresovala za esports u poslednjih nekoliko godina – od turnira sa milionskim nagradnim fondom i skupim ulaganjima u internacionalne ekipe, do ambicioznog projekta ”esports grada” u srcu Rijada. Rijad će takođe biti domaćin predstojećeg Global Esports Games šampionata, kao i narednog IeSF šampionata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord i Viber grupi za sve vesti o esportu.