Pet mobilnih esport trendova na koje treba obratiti pažnju u 2024. godini

by | Feb 5, 2024 | Esports, Eventovi, Gejming, Video igre, YouTube | 0 comments

Sa mobilnim telefonima postajući sve dostupniji i moćniji, igranje na Androidu i iOS-u je značajno poraslo. Kao rezultat toga, porasla je i popularnost mobilnog esporta, sa turnirima koji dostižu milionske nagradne fondove i impresivnim brojevima gledalaca. Protekle godine su posebno pokazale da je mobilni esport industrija koju treba pratiti.

Dok 2024. godina potpuno počinje, mnogo toga se očekuje ove godine. Mobilni esport nije stran esport zimama, ali je izbegao oštrije hladnoće zbog popularnosti u razvijenim regionima koji su bili otporniji na trenutnu makroekonomsku klimu.

Međutim, 2024. godina će doneti značajne promene u mobilnoj esport industriji. Svi glavni naslovi mobilnog esporta – od Mobile Legends: Bang Bang (MLBB) do PUBG Mobile i Free Fire – najavili su velike promene u svojim planovima za 2024. godinu. Hajde da pogledamo pet najvećih mobilnih esport trendova na koje treba obratiti pažnju u 2024. godini.

Bitka mobilnih MOBA igara: Mobile Legends: Bang Bang (MLBB) i Honor of Kings takmiče se za globalnu dominaciju

Govoreći o mobilnim MOBA igrama, jedan naslov se ističe – Mobile Legends: Bang Bang (MLBB). Prema podacima Esports Charts, MLBB je bio najgledanija mobilna esport igra u 2023. godini sa više od 530 miliona sati gledanja. MOONTON je već najavio bogat kalendar događanja za 2024. godinu sa barem četiri međunarodna događaja.

Uprkos svim uzbuđenjima, pojavljuje se još jedan izazivač u MOBA sceni – Honor of Kings. Tencent je već najavio investiciju od 15 miliona dolara (~11.8 miliona funti) za globalni razvoj esport igre, a njen momentum kao glavnog esport naslova u Kini čini je ozbiljnim konkurentom.

esport u jeku. Honor of Kings je nova igra

Ipak, postoje neki značajni izazovi pred usponom Honor of Kings. Prvo, tokom 2021. godine, mnoge esport organizacije u jugoistočnoj Aziji navodno su imale “ugovor o ekskluzivnosti” sa MOONTON-om za franshizne lige MLBB-a. Kao deo ove opcione klauzule, esport organizacije koje potpišu ugovor dobijaju in-game i finansijske beneficije. Nije jasno da li je ova klauzula i dalje aktivna, ali ako jeste, Honor of Kings će verovatno biti deo nje.

Osim toga, MLBB ima značajnu prednost u mobilnom MOBA prostoru, s obzirom da je igra agresivno investirala u druge regione poput Bliskog istoka i Severne Amerike. Nedavno je najavljeno da se njihov turnir sredinom godine preimenjuje u MLBB Mid Season Cup (MSC) kako bi postao ekskluzivan i globalan. MSC 2024 će se održati u Saudijskoj Arabiji sa nagradnim fondom od 3 miliona dolara (~2.3 miliona funti), najvećim iznosom u istoriji igre za jedan turnir.

Ustanovljavanje Esports World Cup-a kao značajnog događaja u svetu mobilnog esporta.


Jedna od ključnih vesti u 2024. godini je da će Esports World Cup zameniti Gamers8. Iako će Esports World Cup obuhvatiti različite esport naslove na PC-ju, konzolama i mobilnim uređajima – i dalje je značajan događaj koji treba pratiti u mobilnom esportu. To je zato što će se verovatno većina glavnih mobilnih esport naslova takmičiti na Esports World Cup-u.

Prvi naslov koji je najavio svoje učešće u ovom turniru je Mobile Legends: Bang Bang sa svojim Mid Season Cup-om koji će se održati tokom događaja. PUBG Mobile i Free Fire takođe su nagovestili da bi mogli biti uključeni.

Free Fire je nova igra koja kida

PUBG Mobile već potvrdio da će njihov neimenovani turnir sredinom sezone biti održan u Saudijskoj Arabiji. Sa druge strane, Free Fire je u svom planu rada naveo da će igra biti deo globalnog esport turnira u julu, što verovatno ukazuje na Esports World Cup.

Stoga je 2024. ključna godina za ustanovljavanje Esports World Cup-a kao redovnog značajnog događaja u mobilnom esportu u narednim godinama. Iako Rijad već ima iskustvo i infrastrukturu iz prethodne dve godine hostinga Gamers8, Esports World Cup će biti veći nego ikada.

PUBG Battle crazy game that will rock the esport

Lansiranje novih naslova u mobilnom esportu.

Poslednje, ali ne manje važno, je lansiranje nekoliko novih potencijalnih naslova u mobilnom esportu. Prvo, Riot Games planira da lansira VALORANT Mobile. Datum izlaska još uvek nije potvrđen, međutim, igra je testirana u Kini, što izaziva glasine da bi napokon mogla biti lansirana u 2024. godini.

Captions: Activision

Druge igre koje stižu ove godine uključuju Rainbow Six Mobile i Warzone Mobile. Sva tri naslova imaju potencijal da poremete trenutno tržište mobilnih pucačina, koje dominiraju igre poput PUBG Mobile, Free Fire i CoD Mobile.

Osim toga, ove igre su visoko konkurentske, i sve tri imaju esport scenu u svojim odgovarajućim PC verzijama. Prirodno je da developeri teže ka esportu kada lansiraju mobilne igre.


Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici i pridružite se našoj Discord i Viber grupi za sve vesti o esportu.