Intervju sa Markom ”Roksa” Roksićem, predstavnikom Srbije na evropskom šampionatu!

by | Sep 5, 2022 | Uncategorized | 0 comments

Samo dan nas deli od početka Evropskog eFootball Šampionata u Podgorici na kojem će se okupiti najbolji igrači iz cele Evrope. Oni će se boriti za nagradni fond od $10.000, ali i mesto koje vodi na svetski IESF šampionat koji će se održati krajem godine na Baliju, jednoj od najegzotičnijih lokacija na svetu!

Srbiju će turniru u glavnom gradu Crne Gore predstavljati jedan od najboljih igrača na svetu, Marko ”RoksaCZV” Roksić, koji je do nedavno nosio dres Barselone. On je na domaćim kvalifikacijama u dva navrata slavio, zbog čega je zasluženo dobio priliku da predstavlja našu zemlju i na velikoj sceni. Zbog toga smo ga pozvali da nam odgovori na nekoliko pitanja!

Pozdrav Roksa, nedavno si preko kvalifikacija dobio priliku da predstavljaš Srbiju na internacionalnoj sceni. Kakav je osećaj?

Iskreno, osećaj je neverovatan, jer sam konačno posle nekoliko pokušaja uspeo da pobedim na domaćim kvalifikacijama. Nadam se da ću uspeti daleko da doguran na turniru!

Ne samo da si pobedio na IESF kvalifikacijama, već i na GEF. Koliko je jaka konkurencija u Srbiji?

Oba takmičenja su se održala u periodu od mesec dana i mislim da sam na oba turnira odigrao dosta dobro, posebno na ovim drugim. Konkurencija je veoma jaka, pošto Srbija ima mnogo dobrih igrača, kao što su Stefan ”Kepa” Slavković, Đorđe ”djole95” Milićević i Boki Todor, koji već u par navrata nije imao sreće, pa zbog pandemije nije otputovao na nekoliko velikih turnira! Iz godine u godinu dobijamo sve više dobrih igrača i verujem da će tako biti i ubuduće.

Sutradan putuješ u Podgoricu, kakva su ti očekivanja od turnira?

Tako je. Putujemo sutradan. Što se tiče očekivanja, kao i na svakom turniru, želim da dođem do kraja, a da li ću to uspeti, ne znam. Daću sve od sebe, pa ćemo videti šta će mi to doneti!

Djole95 je prošle godine bio šampion Evrope. Da li možeš da ponoviš takav uspeh Srbije?

Đole je prošle godine u Ukrajini zasluženo osvojio titulu. Pokazao je visok kvalitet igre i pokušaću da ponovim isti rezultat, tako da, držite mi palčeve!

Dugo si igrao PES, a sada se igra eFootball. Kolike su razlike između igara i kako si se navikao na sve novitete?

U početku mi se nikako nije sviđao, jer je igra imala previše problema. Kako je vreme odmicalo, dosta toga su popravljali, pa je igra počela da liči na neki normalan fudbal. I dalje ima još dosta toga da se popravi, ali je sve bolje i bolje. Iskreno, nisam očekivao uspeh na prethodnim turnirima, jer mi nije dobro legao eFootball, ali kao što ste videli, uspeo sam da se plasiram na oba turnira, pa ne mogu previše da se žalim na igru.

Sa kojim timom najviše voliš da igraš i zašto? 

Pa s obzirom da više nema PES-a, sada samo pričamo u eFootballu, tako da najviše volim da igram sa Mančester Junajtedom, pošto mi je najbolje legao u classic modu. Što se tiče balance moda, još uvek nisam stigao da ga isprobam, tako da ćemo tek videti. U svakom slučaju, Crveni Đavoli su moj favorit.

Sa Srbijom si osvajao Evropsko Prvenstvo u PES-u. Da li možeš da nam opišeš kako je bilo igrati na tom turniru?

Sa Stefanom sam zvanično predstavljao Srbiju i osvojili smo Evropu iz drugog pokušaja. Prvi put smo ispali u finalu, ali smo naredne godine uspeli da osvojimo zlato. Nadam se da ću ovaj šampionat uzeti iz prve! Biti šampion bilo čega je, pa čak i u dvorištu je uspeh, a kamoli u Evropi.

Branio za Zvezdu, postao prvak Evrope, pa stigao do Barselone preko Rome: Sportal predstavlja vanvremensku priču Obrenovčanina /VIDEO/ - Sportal

Nedavno si predstavljao Barselonu. Kakvo je to bilo iskustvo?

Nestvarno. Barselona je jedan od najvećih klubova na svetu i pokazali su zašto je to tako. Bilo je izvanredno, ali je sezona nažalost trajala samo dva meseca, tako da se nadam da ću nastaviti da ih predstavljam i dalje. Barselona je bila zadovoljna onime što smo ostvarili, ali igrači i ja smo očekivali više, posebno kada smo izgubili od Bajerna u četvrtfinalu. Verujem da ćemo imati šansu da im se revanširamo za taj poraz!

Kakvi su tu planovi za budućnost?

Nadam se da ću obnoviti ugovor sa Barselonom, ali ako to ne bude slučaj, želim da nastavim da igram Pro Ligu i da se bavim eFootball-оm!

Roksa, hvala ti na odgovorima i želimo ti puno sreće na predstojećem turniru!

Hvala i vama!


Nacionalni šampion i srpski reprezentativac, Marko ”Roksa” Roksić, i delegati Srpskog saveza elektronskih sportova i esportova (SESE) 6. septembra putuju u Podgoricu, gde će se održati evropske kvalifikacije u igri eFootball. Na kvalifikacijama će snage odmeriti preko 30 zemalja Evrope, u borbi za plasman za najprestižniji internacionalni esports šampionat.

Evropske eFootball kvalifikacije za veliki svetski IeSF šampionat odigraće se od 6. do 10. septembra u BEMAX Areni u Podgorici, uz publiku uživo. Kvalifikacije će se održati u okviru eFesta, najvećeg Sci-Tech & Gaming događaja u Crnoj Gori. Pored takmičarskog dela programa, trodnevni festival je namenjen svim ljubiteljima nauke, tehnologije i muzike.

Evropsko prvenstvo u eFudbalu je najveći internacionalni gejming događaj ikada organizovan u Crnoj Gori. Manifestacija će biti organizovana pod pokroviteljstvom Saveza elektronskih sportova Crne Gore (SESCG) i partnera saveza. Najbolji esportisti na turniru će se plasirati na svetski IeSF šampionat na prelepom ostrvu Bali.